Benito Kitaman

 

† 
R.I.P 
30-09-2007

Benito 

Benito Kitaman 

Zware klap voor Wielrensport 
Benito Kitaman omgekomen
Earl van Wilgen zwaar gewond 
door Stan Herewood

Paramaribo - De 18-jarige topwielrenner Benito Kitaman is zondagmiddag bij een aanrijding om het leven gekomen. Een andere wielrenner Earl van Wilgen is zwaar gewond. Beide slachtoffers zaten op een bromfiets. Toen zij vanuit de Keizerstraat de kruising van de Fred Derby straat passeerden werden ze geschept door een personenauto. 

De rijder Kitaman kwam met zijn hoofd tegen de linkerruit van het voertuig en was volgens de politie op slag dood. Glen Stekkel van de wielrenunie deelde DWT mee dat operatief ingrijpen bij van Wilgen nodig was, wegens een beenfractuur en dat hij buiten levensgevaar is. Van de politie verneemt DWT dat het verkeerslicht op de hoek van de kruising waar het fatale ongeluk plaatsvond, knipperde. De wielrenwereld reageerde geschokt op de dood van Kitiman. Glen Stekkel van de Wielrenunie kon het niet geloven. Bondscoach Desire Eendracht was danig aangeslagen en was nauwelijks in staat zijn gedachten onder woorden te brengen. “ Bij de junioren was hij de beste, en bij de senioren stond hij voor mij ook op de eerste plaats als ik zou selecteren, en dan gebeurt dit. Ik weet niet wanneer zo iemand weer geboren wordt”. Eerder dit jaar werd hij uitgeroepen tot most outstanding wielrenner tijdens wedstrijden in Trinidad. Voor de IGS wielerploeg komt het verlies hard aan, want binnenkort vertrekt de ploeg naar de IGS spelen in Guyana. Volgens Eendracht was hij een belangrijke troef en kon nu al gezegd worden dat een gouden plak op het onderdeel tijdrijden binnen was. “ Ik moet nu zwaar gaan werken met de andere jongens om ze de klap te boven te laten komen”

Laatste race

Tijdens de Commewijne tweedaagse drukte Kitaman, lid van wielervereniging Presto en student aan de Avond Technische School, zijn stempel op de race. Hij eindigde in het algemeen klassement op de tweede plaats en toonde zich niet zelfzuchtig. Ceder werd winnaar van de race en zei aan dWT: “Benito heeft me heel hard geholpen. Zonder hem zou het nooit zijn gelukt. Kitiman: Ik ben tevreden. Ik heb gewerkt voor mijn “kopman” zodat die kon winnen. We moesten constant verdedigen”
Bondscoach Eendracht heeft Kitaman als een rustige jongen ervaren, Vrolijk en gezellig. Een gedisciplineerde jongeman die present en op tijd was op de trainingen. “Ik heb in geen tijden zo iemand meegemaakt. Als hij bezig is met zijn race kijkt hij elke ronde naar mij. De afspraak is dat ik hem moet wenken wanneer hij voor de laatste ronde gaat. Dan laat hij de pedalen eraan geloven in de eindstrijd. Hij zegt tegen Eendracht: “U doet het denkwerk en ik zorg dat de pedalen het werk afmaken”. Zondagmorgen, de dag van zijn dood, heeft een makker van hem een kleine ruzie uitgepraat, weet Eendracht. Toen hij twee maanden geleden op Barbados was, vond Kitaman het erg dat de Caribische kampioenschappen geen voortgang vonden. Hij zei; Ik vind het verschrikkelijk want ik weet zeker dat ik Caribisch kampioen zou worden. Nu is de kans voorbij want ik word 18 en kan dan niet meer meedoen.” Augustus dit jaar reed hij zijn laatste race. Het resultaat was goud op het onderdeel tijdrit op de weg, zilver op de baan en brons op de weg. Zijn laatste training met het oog op de IGS Spelen was zondagmorgen.-. 

<< Terug naar Over ons

Foto's

@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName
 
de schakel