Ruiz Ceder wint Tour van Posu

maandag 1 november 2010 door Marinio Balsemhof

Het wielerseizoen zit erop. In Groningen, Saramacca werd zaterdag de Tour van Posu gereden. Ruiz Ceder van Team Presto was in een spannende eindsprint seconden sneller dan Jaïr Tjon En Fa en Earl van Wilgen. Vooraf voorspelde de laatste race op de jaarkalender van de Surinaamse Wielerunie (SWU) veel spanning, omdat de strijd om de beste wielrenner van het jaar nog niet was gestreden. Murvin Arumjo en Moses Rickets waren de enigen die kans maakten op de titel en hun klassering zou de eindrangschikking bepalen. Geen van de twee haalden een podiumplaats.

Ceder was erg blij dat hij de laatste race heeft gewonnen, vooral omdat het een langeafstandsrace was, zijn specialiteit. Hij vond het wel erg sneu dat zijn ploeggenoot Rickets niet tot de winnaars behoorde. Ceder stelt nu als doel om in 2011 een heel sterk seizoen te hebben.
Voor Van Wilgen was het de eerste prijs in drie jaar. Hij was erg emotioneel. De renner geeft aan dat sinds de aanrijding in 2007 het pas de tweede race is die hij heeft uitgereden. “Ze zijn gewaarschuwd, want als ik eenmaal de smaak heb te pakken, zal ik meer prestaties neerzetten”, zegt hij zelfverzekerd.

Ruiz Ceder Wint Tour Van Posu
dWT foto’s/Marinio Balsemhof

Ruiz Ceder gaat als eerste over de finish van de ‘Tour van Posu’, die zaterdag in Groningen, Saramacca, werd verreden.-.

Wielrenner van het jaar
De vierde plek van Arumjo was net genoeg om de de titel ‘Wielrenner van het jaar’ binnen te halen. Zijn puntenvoorsprong op Rickets bleef overeind, omdat zijn concurrent op de zesde plaats eindigde. Arumjo had graag tijdens de laatste race op het hoogste podium willen staan, maar vindt niet dat er iets verkeerd is gegaan op Groningen. “Mijn voorbereiding was door een blessure die ik heb opgelopen op Guadelouppe gewoon slecht”, zegt hij. “Ik wou eigelijk niet meedoen, maar voor het jaarklassement was het belangrijk om mee te doen.” Tijdens de race voelde hij zich lekker, maar bij de laatste vijf kilometer kreeg hij weer last. “In die eindsprint heb ik opgegeven.”

Ruiz Ceder Wint Tour Van Posu 2
Murvin Arumjo na afloop van de ‘Tour van Posu’. Hij eindigde als vierde, net genoeg om ‘Wielrenner van het jaar’ te worden.-.

Arumjo wilde graag nog meer bereiken dit seizoen. “Dit is sowieso het hoogste dat je hier kan bereiken, maar dit is niet mijn uiteindelijke doel. Dit jaar heb ik het niet zo goed gedaan tijdens de Caribische kampioenschappen.” Hij wil volgend jaar veel beter presteren.

De wielrenner moet nu zo snel mogelijk herstellen, omdat hij de Inter-Guyanese Spelen en de vijfetappenrace in Guyana heeft. “Gelukkig is het niet een blessure, die moeilijk overgaat.”

Jeugd
In de jeugdklasse was de opkomst erg slecht. In de U-10 klasse was er één deelnemer, in de U-12 en U-15 categorie elk twee. De jeugd van Saramacca was ook niet zo enthousiast. Er waren slechts zes inschrijvingen.

Leon Sewberathmisser, de enige jongen in de U-12 klasse, zou graag met meerdere renners willen competen in zijn groep. Omdat hij de enige was, wist hij bijvoorbaat al dat hij de trofee voor de eerste plaats zou meenemen. Hij blikt tevreden terug op de race, maar denkt dat hij toch sneller kon zijn gegaan. Hij vond de wedstrijd wat zwaar, omdat er veel tegenwind was. “Op het laatst was ik een beetje moe”, aldus de tienjarige wielrenner. Bij de lokale jeugd was de 12-jarige Ismael Panka de snelste. Hij had vrijdag van een buurjongen over de race gehoord. Omdat hij altijd al aan een race wilde deelnemen nemen, dacht hij ‘Waarom niet?’

Panka vond de race zwaar, vooral na het keerpunt. De race zal hem inspireren om door te blijven fietsen. Alleen mag de leerling van het zesde jaar van de St Thaddeusschool van zijn ouders alleen in het weekend fietsen.

SWU-penningmeester Saskia Karg was erg tevreden over de race. Jammer vond zij wel dat niet alle renners uit Paramaribo naar Groningen zijn getrokken voor deelname. Zij heeft geen idee waarom de renners verstek hebben laten gaan. “Misschien was de gap met de twee een beetje te groot”, denkt zij luidop.

Karg is niet tevreden over het afgelopen seizoen. “Omdat er zoveel races geen voortgang hebben gevonden op aanraden van de politie. De jaarlijkse tweedaagse race van Commewijne is uitgevallen, omdat de politie negatief heeft geadviseerd”, haalt zij als een voorbeeld aan. Ook zijn enkele races vanwege de regen niet doorgegaan.

Over een paar weken heeft de SWU de officiële afsluiting van het wielerjaar. Daar wordt de wielrenner van het jaar officieel bekendgemaakt en gehuldigd. Ook de winnaars van de andere klassen zullen op die dag worden gehuldigd.-.

<< Terug naar Nieuws

Foto's

@nodeName@nodeName
 
de schakel