Wielrenunie zoekt middelen voor Caribisch kampioenschap

maandag 20 september 2010 - door Terence Oosterwolde

De Surinaamse Wielrenunie (SWU) wil vier renners afvaardigen naar de tiende Caribbean Elite Road Race Championships. Voor de internationale wegwedstrijd in Guadeloupe wordt nu naar middelen gezegd.Desiré Eendragt, commissaris wedstrijdwezen binnen het SWU-bestuur, noemt deelname belangrijk.

“Niet alleen voor de jongens, maar ook om de sport te promoten en een boost te geven. Daarnaast kan participatie leiden tot een betere beurt later in het jaar bij internationale wedstrijden.”
De Caribbean Elite Road Race Championships prijkt sinds februari op de wedstrijdkalender, maar het besluit definitief mee te doen is genomen na de Bigi Bergi Tour van 4 en 5 september. “Wij zijn nu nog bezig met het kostenplaatje. Het is passen en meten”, zegt Eendragt, met nog dik een maand te gaan voor de wedstrijden van 23 en 24 oktober.

Wielrenunie Zoekt Middelen Voor Caribisch Kampioenschap
dWT foto / Stefano TullRuiz Ceder (voorgrond) en Murvin Arumjo (tweede vanuit rechts) zullen meedoen aan de Caribbean Elite Road Race Championship. Vorig jaar participeerde Jermaine Albertzoon (l) met Ceder.-.

De SWU wil Murvin Arumjo, Moses Rickets en Ruiz Ceder afvaardigen. “Op basis van hun prestaties is voor ze gekozen”, legt het bestuurslid uit. “Daarnaast denken wij dat ze het niveau aan zullen kunnen.”Mogelijk wordt ook Oral Sebico in de delegatie opgenomen. “Hij doet het niet onaardig en is in staat het traject te rijden. Wij zeggen dus geen nee.” Toch wordt er nog onderhandeld met Sebico, die in Frans-Guyana rijdt. Veel heeft te maken met de trainingen.

De lokale renners zijn volgens Eendragt al geruime tijd bezig zich voor te bereiden. In het weekend wordt getraind in Brokopondo, dat met zijn lichte stijgingen het dichts bij in de buurt van het parcours op Guadeloupe komt. Door de week zijn er trainingen in de stad, waarbij via onder meer intervaltrainingen en sprintjes gewerkt wordt aan de uithouding van de renners.

De Caribbean Elite Road Race Championships bestaat uit een individuele tijdrit van veertig kilometer en een wegwedstrijd van minimaal 120 kilometer. Eendragt erkent dat bij de rit tegen de klok de Surinaamse renners sowieso in een nadeel zijn, omdat er in eigen land slechts een tijdrit van tien kilometer is. “Nu moeten ze viermaal langer rijden op een parcours dat ze niet kennen, maar wij hebben goede hoop.” De wedstrijdcommissaris zegt dat het in de bedoeling was dit jaar langere tijdritten (van dertig en veertig kilometer) te organiseren – naast die van de SWU – maar door omstandigheden vonden die geen voortgang.-.

Suriname zal niet voor het eerst meedoen aan de Caribbean Elite Road Race Championships. Vorig jaar participeerden Jermaine Albertzoon en Ruiz Ceder.
Tijdens de 140 kilometer lange wegwedstrijd viel Albertzoon na bijna zestig kilometer af toen hij plotseling krampen kreeg bij zijn milt. Hij probeerde verder te gaan, maar gaf op toen hij problemen kreeg met zijn ademhaling.
Ceder zat tot de tiende van de negentien ronden in de kopgroep, maar moest daarna verder in de tweede groep. Met nog twee ronden te gaan, werd hij gelapt en moest hij uit de race.
In 2005 deden Sven Stekkel, Stephanus Carbière, Patrick Hart en Percy Cooman mee. Stekkel eindigde op de negende plaats tijdens de 120 kilometer lange wegwedstrijd. Carbière en Hart kregen problemen met hun fiets, waardoor ze de aansluiting met het peloton niet meer vonden. Cooman werd na een rugblessure met nog één ronde te gaan gelapt.
Tijdens de individuele tijdrit van 37,5 kilometer werd Cooman dertiende en Carbière veertiende.-.

<< Terug naar Nieuws

Foto's

@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName
 
de schakel