Murvin Arumjo snelste in Paramaribo-Uitkijk - race

maandag 31 mei 2010 - door Terence Oosterwolde

Murvin Arumjo heeft de Paramaribo-Uitkijk-race van Team Presto op zijn naam geschreven. Na zeventig kilometer was hij op een mooi uitgezet parcours beter dan zijn medevluchters Moses Rickets en de Fransman Dimitri Mallet.

Het trio heeft vanaf kilometer veertig aan kop gereden. Daarvoor ontsnapten Ruiz Ceder van Team Presto en Patrick Hart van Gazelle, maar die werden teruggehaald door het peloton. Toen Arumjo, Rickets en Mallet vluchtten, was het peloton machteloos. “Er was een goede samenwerking en het ging wel”, zegt Arumjo. Het enige wat hij minder vond was dat ze geen water kregen. “Dat was lastig.”

Murvin Arumjo snelste
dWT foto / Stefano Tull
Murvin Arumjo (rechts) was Moses Rickets (m) en de Fransman Dimitri Mallet (nog net zichtbaar) te snel af.-.

 Toen eenmaal het gat geslagen was, had Arumjo zijn zinnen op de buit gezet. “Vanaf kilometer veertig wist ik dat ik zou sprinten voor de eerste plaats.” Hij was zelf verzekerd van de winst. “Want Moses kan niet sprinten”, zegt hij lachend. “En de Fransman was zwak. Hij heeft gewoon meegereden. Hij heeft geluk gehad dat hij bij die ontsnapping was.”

Rickets, die naast Arumjo zit, geeft ruiterlijk toe dat die gelijk heeft. “Het klopt. Ik ben iets minder in het sprinten en ik had wat krampen in mijn kuit. Dus zei ik hem ‘tya go, mi no man sprint.” Waar hij wel voor zorgde, was dat zijn tweede plaats safe was. Hij is dan ook heel tevreden met zijn prestatie.

In tegenstelling tot de Sydney Monticeuex-race had Rickets deze keer zijn teamgenoten Ceder en Jaïr Tjon En Fa niet bij zich. Tjon En Fa won de sprint om de vierde plaats van Jermaine Albertzoon (vijfde), Ceder (zesde) en Patrick Hart (zevende). Veel later kwam Earl van Wilgen als laatste A-renner over de streep.U-15
Waar de A-, B- en Masters-klasse district Wanica introkken, was voor de U-10, U-12, U-15, vrouwen en veteranen de route uitgezet op de Jagernath Lachmonstraat. Na de start voor de Anthony Nesty Sporthal werd gereden tot de bocht bij de Leysweg, waarna teruggereden werd tot de rotonde bij de kruising Lalla Rookhweg.

In de U-15 race (acht ronden: 22,4 kilometer) viel de beslissing al heel snel. Jahmell Meerberg wist al gauw Zefan Brunings en Joel Jacott op achterstand te zetten. In de tweede ronde lagen ze al bijna een halve minuut achter.

Gerard Brunings, oud-topwielrenner en vader van Zefan, ontstak in woede. “Jullie moeten koppelen. Dat moeten jullie doen”, schreeuwde hij zijn zoon en Jacott toe. Het was aan dovemansoren gezegd want de twee leken eerder met elkaar bezig te zijn dan Meerberg achterna te gaan. “Tegen wie rijden jullie? Jezelf?”, vroeg Brunings sr.

Hij kon het niet aanzien en ‘bedreigde’ Zefan zelf: “Als je zo rijdt, haal ik je uit de race, want dit is geen wielrennen.” Omstanders wisten hem zo ver te krijgen zijn zoon in de race te laten.
Echter, de eerste plaats was niet meer te pakken. Meerberg bouwde gestaag zijn voorsprong op: 35 seconden, 51 seconden, 1:06, 1:15 en 1:45. In de zesde ronde wist hij zelf de Nickeriaan Floyd Jefferie van Team Presto te lappen.

Brunings won uiteindelijk de sprint om de tweede plaats van Jacott en werd opgevangen door zijn ‘afgekoelde’ vader, die hem de felicitaties gaf.

Meerberg, die dit seizoen de U-15 klasse domineert, zegt de overwinning verwacht te hebben en ook dat het zo makkelijk zou gaan. De 12-jarige vond het geen probleem alleen op kop te zitten en eigenlijk tegen zichzelf te rijden. “Je hoeft niet echt hard te gaan, want je bent al voorop”, legt hij uit. “Je hoeft eigenlijk geen moeite meer te doen.”

De 12-jarige winnaar, die elke dag traint – behalve het weekend soms – is bezig aan zijn tweede seizoen. Hij kreeg tijdens de Monticeuex-race nog een stimulansprijs, maar hoopt in de toekomst ver te komen in de A-klasse.
Uitvallers
Na heel lange tijd was ook Jo-Ann Veldhuizen weer van de partij. Ze reed een ronde mee, maar stapte af toen ze moeite kreeg met de ademhaling. Haar deelname is in elk geval toegejuicht. “Je hebt tenminste een begin gemaakt”, werd haar voorgehouden.
 Veldhuizen heeft sinds 29 november niet meer aan wedstrijden meegedaan. Op die dag kwam ze tijdens de Golden Wings-race op Lelydorp te vallen. Behalve schaafwonden brak ze ook het spaakbeen in haar linkerhand.

 B-klasse-rijder Jabez Pross en de Master-renner Nateman Kromosemito kwamen te vallen. Pross kon niet verder, terwijl Kromosemito die schaafwonden aan de knie en elleboog had, de race normaal afmaakte. Echter, hij miste de aansluiting en hij nam een verkeerde route. Groot was zijn teleurstelling toen hij te horen kreeg dat hij niet had gewonnen zoals hij dacht, maar verkeerd was gegaan. “Ma mi volg a skowtu toch. Da betre mi ben stop na Uitkijk yongu”, zei hij terneergeslagen.
 Om drie over tien kwam de Nederlander Rogier Andes in zijn Rabobank-shirt als laatste binnen. Hij was in elk geval sportief. “Nummer 40 de laatste man”, zei hij lachend toen hij over de streep ging.

Uitslagen: A: 1. Murvin Arumjo (Gazelle) 1:39:31; 2. Moses Rickets (Presto) 1:39:35; 3. Dimitri Mallet (ind) 1:39:40;

B: 1. Leonel Mahabali (Yellow Birds) 1:53:23; 2. Lesley Cairo (ind) 1:53:23; 3. Serge Veldhuizen (Yellow Birds) 1:58:15; 

Masters: 1. Etienne Lee Fat (Gazelle) 1:49:26; 2. Aubrey Cheung (ind) 1:49:26; 3. Dave Kartodikromo (ind) 2:07:16; veteranen: 1. Pon Alidikromo (ind) 36:4; 2. Arnold Adame (ind) 38:2; 

U-15: 1. Jahmell Meerberg (ind) 30:41; 2. Zephan Brunings (VVV) 36:36; 3. Joel Jacott (YB) 36:36; 

U-12: 1. Tiara Tjon A Meeuw (VVV) 9:01; 2. Geronimo Tjon A Meeuw (VVV) 9:04; 3. Djamal Nanhekhan (VVV) 9:

04; U-10: 1. Valeria Tjon A Meeuw (VVV) 9:13; 2. Hillery Tjon A Man (VVV) 9:24.-.

<< Terug naar Nieuws

Foto's

@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName
 
de schakel