Fransman Denays Candau winnaar Golden Wings wielerrace

dinsdag 1 december 2009 - door John Zaalman

Patrice Denays Candau kwam, zag en overwon. De Fransman schreef de Golden Wings-wielerrace zondag te Lelydorp met veel machtsvertoon op zijn naam. Eén uur, 48 minuten en 32 seconden klokte hoofdjurylid Saskia Karg voor hem. “Het is leuk om te winnen”, stelde de winnaar. “Ik moet wel toegeven dat vooral Ruïz Ceder en Jaïr Tjon En Fa goed tegenstand boden.” Ceder kwam haast anderhalve minuut na de Fransman over de eindstreep.

Derde werd Murwin Arumjo in één uur en vijftig minuten. “De Surinamers hebben een redelijk goed niveau”, vond Denays Candau. “Het parcour was ook wel leuk.” Er werd gereden in de omgeving van de Lelydorperweg. Er waren drie valpartijen. De U-15 renner Ayerton Herdigein was de eerste die op het asfalt terechtkwam. Dat gebeurde nadat hij kort na de start gehinderd werd door Zephan Brunings. De twee kwamen als vierde en vijfde over de meet na winnaar Shane Meerberg, runner-up Jamell Meerberg en nummer drie Chaverelli Oehlers.

Fransman Denays Candau
De Fransman Patrice Denays Candau won zondag de Golden Wings race te Lelydorp.-.

De veteraan Dave Kartopawiro, die op het laatste moment werd toegevoegd, genoot zienderogen van de race, maar kwam in de tweede van vijf ronden te vallen. Dat gebeurde toen hij de bocht vanuit de Lelydorperweg beschreef naar de Sastrodisoemoweg. Voor vrouwentopper Jo-Ann Veldhuizen liep het minder goed af. Bij een kettingreactie van het peleton van bijkans twintig man week één van haar voorrijders uit. Die kwam tegen haar fiets aan waardoor de wielrenster kwam te vallen. “Ik heb schaafwonden en een gebroken spaakbeen aan de linkerhand ervan overgehouden”, aldus Veldhuizen.
     
Haar hand zit nu voor zes tot acht weken in gips. Zelf vindt ze het erg wat haar is overkomen. “Maar het hoort erbij. Bij wielrennen kan er van alles gebeuren.” Veldhuizen werd kort na het voorval naar de finish gebracht door Deborah Fränkel-Leckie, waar onder andere  sportverzorger Rodney Tjon A Man zich over haar ontfermde. “Knip het, knip het”, gilde ze nog toen die haar handschoen wilde weghalen. “Ik had op dat moment erg veel pijn. Ik kon het niet verdragen, vandaar dat ik vroeg dat mijn handschoen werd geknipt.” Steffany Tjon En Fa was door het uitvallen van de ‘pechvogel’ de enige vrouw in de race en kwam als winnares uit de bus. Ze bleef wel even hard meerijden.
    
De latere mannenwinnaar nam het voortouw vanaf de negende ronde. Er werden in totaal twaalf ommetjes gemaakt. Hij reed elke ronde gemiddeld acht minuten en veertig seconden. “Er zal echt een wonder moeten gebeuren dat hij niet wint”, werd aan de kant nog opgemerkt. Na de elfde ronde maakten haast alle toeschouwers zich op om hem een warm applaus bij de finish te geven. “Ik kom volgend jaar zeker terug”, aldus Denays Candau. De wedstrijden, de laatste van het seizoen, werden gehouden door Team Presto en vonden plaats onder auspiciën van de Surinaamse Wielrenunie. Er zouden ook Guyanezen meedoen, maar die kregen geen groenlicht van de Surinaamse autoriteiten om via de backtrack-route het land binnen te komen.     
  
Uitslagen: open klasse: 1. Patrice Denays Candau (Frans-Guyana) 1:48,32; 2. Ruiz Ceder (Team Presto) 1:49,58; 3. Murwin Arumjo 1:50; vrouwen: 1. Steffany Tjon En Fa (Team Presto) 1:04; masters: Etiënne Lee Fat (Gazelle) 47:15; 2. Michel Sowma 49:31; 3. Benito van Ritter (beiden individueel) 49:33; veteranen: 1. Sidney Montecieux 1:06; 2. Eddy Fränkel; U-10: 1. Geronimo Tjon A Meeuw; 2. Valeria Tjon A Meeuw (beiden Avanti); 3. Hillery Tjon A Man (Gazelle); U-12: 1. Leon Sewbarath Misser (Gazelle); 2. Tiara Tjon A Meeuw (Avanti); 3. Ronaldo Madjoerana (Gazelle); U-15: 1. Shane Meerberg; 2. Jamell Meerberg (beiden individueel); 3. Chaverelli Oehlers; recreanten: 1. Rudie Alidikromo; 2. Marno Sanip; 3. Herman Alidikromo.-.

<< Terug naar Nieuws

Foto's

@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName@nodeName
 
de schakel